Στούπα Μεσσηνίας, Ελλάδα
(+30) 27210-88419
troxalo.villas@gmail.com
Book Now
Νησος Σαπιεντζα

Το πιο σημαντικό και ομορφότερο νησί από το σύμπλεγμα των Οινουσσών είναι η Σαπιέντζα. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, απέναντι από τις ακτές της Μεθώνης. Μέγιστο μήκος 6,5 χλμ από Βορρά προς Νότο και πλάτος που κυμαίνεται από 250 μ. στη θέση Λαιμός μέχρι 2 χλμ. στο βόρειο τμήμα και έχει συνολική έκταση 8500 στρέμματα. Τα πετρώματα αποτελούνται από σκληρούς ασβεστόλιθους, κατάσπαρτους στο χαρακτηριστικό κοκκινωπό χώμα του νησιού. Το νησί, μάλιστα, “έσωσε” πολλούς κατοίκους της Μεσσηνίας από χολέρα, αφού με τον ασβέστη του συνέβαλε στη διακοπή της επέκτασης της επιδημίας. Ήταν το αγαπημένο αγκυροβόλιο κάθε στόλου που είχε δοσοληψίες με τις πολιτείες της Μεθώνης και της Κορώνης, τις σημαντικές αυτές πόλεις της Μεσογείου σε όλη την διάρκεια του μεσαίωνα.

Μετά τη Δ’ Σταυροφορία και την πρώτη κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, το 1209 υπογράφηκε η Συνθήκη της Σαπιέντζας, με την οποία το νησί πέρασε στα χέρια των Ενετών. Η συνθήκη ρύθμιζε τις σχέσεις του Γοδοφρείδου Α’ Βιλλεαρδουίνου και της Βενετίας και σύμφωνα με αυτήν, ο πρίγκιπας της Αχαΐας γινόταν υποτελής της Βενετίας, η οποία του παραχωρούσε ως φέουδο την Πελοπόννησο, εκτός από τη Μεθώνη και την Κορώνη, και οι Βενετοί αποκτούσαν το δικαίωμα να εμπορεύονται ελεύθερα στα εδάφη του πριγκιπάτου. Κατά τον τρίτο Βενετοτουρκικό Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε ως αγκυροβόλιο των Τούρκων και των Ενετών. Το 1825 αποτέλεσε ορμητήριο του ελληνικού στόλου. Τα πλοία που έπλεαν συνήθως κοντά στις ακτές του νησιού ναυάγησαν πολλές φορές στα απόκρημνα βράχια του με αποτέλεσμα σήμερα να ανακαλύπτονται σπουδαία ναυάγια από όλες τις ιστορικές περιόδους. Ένα από αυτά ναυάγησε στο βορειότερο άκρο της Σαπιέντζας, στο ακρωτήριο “Καρσή” σε κοντινή απόσταση από την ακτή και σε μικρό βάθος (μόλις 8 μ.)μαζί με το κλεμμένο του φορτίο που ήταν οι κολόνες από το μεγάλο Περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα.
Ένα άλλο σπουδαίο ναυάγιο βορειοδυτικά του νησιού είναι το ναυάγιο των Σαρκοφάγων όπως ονομάζεται (Ρωμαϊκές Σαρκοφάγοι από σκαλιστό τιτανιούχο λίθο).

sapietza-1
sapietza-2
sapietza-3