Στούπα Μεσσηνίας, Ελλάδα
(+30) 27210-88419
troxalo.villas@gmail.com
Book Now
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟΥ

Σε ένα καλά κρυμμένο μικρό φαράγγι, 32 χλμ. από την Καλαμάτα, ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο, δίπλα στο χωριό Χαραυγή, σε ένα απερίγραπτου κάλλους φυσικό τοπίο βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα ειδυλλιακό σύμπλεγμα από αλλεπάλληλες λιμνούλες οι οποίες λόγω και του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν πανέμορφους καταρράκτες. Οι λίμνες ήταν καλά κρυμμένες για πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα έγιναν ευρύτερα γνωστές. Το μαγευτικό φαράγγι του Πολυλιμνίου προσφέρει μία ευχάριστη διαδρομή για πεζοπορία μέτριας δυσκολίας. Γενικά το φαράγγι είναι βατό, εκτός από την περιοχή των καταρρακτών, όπου έχουν τοποθετηθεί ανεμόσκαλες για να διευκολυνθούν οι περιηγητές. Το φαράγγι από την πρώτη στιγμή προσφέρει υπέροχες εικόνες. Είναι καταπράσινο, πολύ στενό και βραχώδες. Όπου υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο άνοιγμα δημιουργούνται βαθυγάλανες λιμνούλες. Η διάσχιση διευκολύνεται σε ορισμένα σημεία από ξύλινες γέφυρες καθώς και από μεταλλικά στηρίγματα, που στα πολύ δύσβατα σημεία σάς βοηθούν να σκαρφαλώσετε.
Εδώ οι επισκέπτες, στη διαδρομή των συνολικά 3 χιλιομέτρων που θα διανύσουν θα απολαύσουν και τις 15 αλλεπάλληλες λίμνες με τα διαυγή νερά που «κρύβει» το φαράγγι, με τα παράξενα ονόματα τους, όπως Kάδη, Kαδούλα, Mαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου και της Σταθούλας τους καταρράκτες και το νερόμυλο.

Η λίμνη Κάδη που είναι η μεγαλύτερη με επιφάνεια 200 – 300 τ.μ και αρκετό βάθος είναι η πιο ιδανική «πισίνα». Ένας καταρράκτης δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα και κοφτερά βράχια του φαραγγιού, με τα νερά του να σκάνε πάνω στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων ανανεώνοντας και δροσίζοντας συνεχώς το νερό της. Οι πιο τολμηροί, επιδίδονται σε εντυπωσιακές βουτιές από τους γύρω βράχους, στα βαθιά νερά της λίμνης και οι ήχοι των βουτιών τους σκαρφαλώνουν στους βράχους που ορθώνονται τριγύρω. Η λίμνη αποτελεί και ένα μοναδικό βιότοπο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς. Ένα πλήθος από έντομα όπως πεταλούδες, λεπιδόπτερα αλλά και κουνούπια αποτελούν τροφή για ένα πλήθος εντομοφάγων πουλιών που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στους πυκνούς θάμνους ,αλλά και στα φυλλώματα των δέντρων. Στις μικρές λιμνούλες διακρίνει κανείς με ευκολία πλήθος μικρών ψαριών, και αν ανασηκώσει κάποιο πετραδάκι όλο και κάποιο καβουράκι θα ξεπροβάλλει απειλώντας με τις δαγκάνες του, ενώ μικρά αμφίβια και ερπετά όπως χελώνες, σαύρες, μικρά θηλαστικά όπως σκαντζόχοιροι και νυφίτσες τριγυρίζουν ολόγυρα. Εάν κανείς ακολουθήσει το φαράγγι προς τα κάτω, θα φτάσει στη σπηλιά με τις υπέροχες πεταλούδες. Το καλοκαίρι είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν τα δροσερά νερά των λιμνών του Πολυλιμνίου για να κάνουν το μπάνιο τους.

Είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς το Πολυλίμνιο, ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο. Από τον κεντρικό δρόμο ακολουθώντας τις πινακίδες στρίβουμε αριστερά για τα χώρια Καζάρμα και Χαραυγή. Μέσα στο χωριό Χαραυγή(υπάρχει νέα πινακίδα) ξεκινάει ένας στενός, αλλά καλά πατημένος χωματόδρομος προς το φαράγγι, που σε 1χλμ διακλαδίζεται και καταλήγει σε δύο διαφορετικά σημεία του Πολυλίμνιου.

polilimniou-1
polilimniou-2
polilimniou-3