Στούπα Μεσσηνίας, Ελλάδα
(+30) 27210-88419
troxalo.villas@gmail.com
Book Now
ΠΥΛΟΣ

Η Πύλος (ή Νεόκαστρο) είναι μικρή πόλη του Νομού Μεσσηνίας, με 2.345 κατοίκους (απογραφή 2011) και έδρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Βρίσκεται στη Νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου, στις ακτές του Ιονίου. Αποτελεί σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενη την όμορφη ακτογραμμή της. Απο απόψεως ασφάλειας λόγω της νήσου Σφακτηρίας (στενόμακρο νησί, που φράσει τον όρμο του Ναυαρίνου και λειτουργεί σας φυσικός κυματοθραύστης, σχηματίζει το φυσικό λιμάνι της Πύλου). Το λιμάνι της Πύλου θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια στη Μεσόγειο.
Η Πύλος, αναφέρεται από τον Όμηρο ως το Βασίλειο του Νέστορα που, Τα ψηλά σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες που καθρεφτίζονται στα νερά του λιμανιού μαζί με τα κατάρτια των καϊκιών, το Νιόκαστρο που στέκει επιβλητικό στο ύψωμα ανάμεσα στα πεύκα, η μεγάλη πλατεία των Τριών Ναυάρχων ( με το μνημείο των επικεφαλής του συμμαχικού στόλου στην ιστορική ναυμαχία του Ναβαρίνου – στις 20 Οκτωβρίου γιορτάζονται εδώ τα Ναβαρίνια ) με τα cafe κάτω από τους φοίνικες και τον αιωνόβιο πλάτανο συνθέτουν ένα νησιώτικο σκηνικό. Πέρα όμως από την «καρτποσταλική» πρώτη εικόνα, οι όμορφες γύρω παραλίες και η ζωντάνια που διαθέτει η Πύλος, τους καλοκαιρινούς τουλάχιστον μήνες, την καθιστούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της περιοχής.
Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου Ιδρύθηκε το 1956 στο δρόμο προς Μεθώνη και φιλοξενεί τμήμα της συλλογής του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux, καθώς και εκθέματα από τη μυκηναϊκή, αρχαϊκή, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.

Νιόκαστρο

Στη νότια είσοδο του λιμανιού βρίσκεται αυτό το κάστρο που ονομάστηκε έτσι σε αντιπαραβολή με το Παλιόκαστρο που βρίσκεται στο ακρωτήρι Κορυφάσιο. Ξεκίνησε να χτίζεται από τους Τούρκους το 1572 και ανακαινίστηκε πλήρως από το 1982 ως το 1987. Επισκεφθείτε την Ακρόπολη, το ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος και δείτε τη συλλογή του Γάλλου Rene Puaux, που φιλοξενείται σ’ ένα πέτρινο κτίριο κοντά στη σημερινή είσοδο του κάστρου.

Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Στο κέντρο της Πύλου δεσπόζει η πλατεία με το μνημείο των τριών ναυάρχων που πρωτοστάτησαν στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Αριστερά και δεξιά του υπάρχουν δύο κανόνια, ένα βενετσιάνικο και ένα τούρκικο. Το μνημείο ολοκληρώθηκε το 1933.

Σφακτηρία

Νησί που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι της Πύλου. Εδώ υπάρχουν μνημεία για τους Ρώσους πεσόντες στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, καθώς και για τους Έλληνες που χάθηκαν στη μάχη της Σφακτηρίας.

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας ή Διβάρι

Υδροβιότοπος, στη βόρεια πλευρά του λιμανιού, λίγα χιλιόμετρα από την Πύλο. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 255 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 79 είναι προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις. Είναι το μοναδικό σημείο όπου απαντά ο υπό εξαφάνιση αφρικανικός χαμαιλέοντας, ενώ στις παραλίες της ζουν οι χελώνες Caretta-Caretta.

Ανάκτορο Νέστωρα

Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι δεν περιβάλλεται από κυκλώπεια τείχη. Βρίσκεται 15 χλμ. έξω από την Πύλο, στο δρόμο Χώρας-Πύλου και προσφέρει εξαιρετική θέα προς τον όρμο του Ναβαρίνου και τη Βοϊδοκοιλιά.

pilos-1
pilos-2
pilos-3