Στούπα Μεσσηνίας, Ελλάδα
(+30) 27210-88419
troxalo.villas@gmail.com
Book Now
Λαογραφικο Μουσειο Καλαματας

Στην πόλη της Καλαμάτας, βρίσκουμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, με πλούσια συλλογή από κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα των Αγωνιστών του 1821. Το κτήριο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας δόθηκε ως δωρεά από τον Κυριακού στο Δήμο της πόλης. Αρχικά το κτίσμα χρησίμευσε για να στεγαστεί ο Σύλλογος προς Διάδοση των Γραμμάτων, λειτούργησε από το 1936 έως το 1945 ως σχολή αλφαβητισμού και αρκετά αργότερα, ως μουσείο. Το μουσείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1973 και επαναλειτούργησε το 2002, όταν αποκαταστάθηκαν οι βλάβες που είχε υποστεί το κτήριο από το σεισμό του 1986 .
Πρόκειται για διώροφο αρχοντικό με ακανόνιστη κάτοψη λόγω γωνιακής θέσης. Διαθέτει ξύλινη στέγη με βυζαντινά κεραμίδια και εξώστη στη στενή πλευρά του με περίτεχνα σιδερένια φουρούσια και κιγκλιδώματα. Στις γωνίες διακρίνονται καθαρά ψευδοπαραστάδες όπως και κορνίζες στη στάθμη της οροφής του ισογείου και κάτω από το γείσο της στέγης.

Η κύρια είσοδος επιστέφεται από τοξωτό υπέρθυρο με φεγγίτη και στολίζεται με ψευδοπαραστάδες με επίκρανα, κορνίζες και γείσο. Με τις εργασίες αποκατάστασης, επανεγκαταστάθηκαν οι δύο τοξωτές πόρτες στη νότια όψη, οι οποίες μετατράπηκαν μεταγενέστερα σε τετράγωνα παράθυρα. Στο ισόγειο, μετά τις πληροφορίες για τον τόπο, το σύλλογο που ίδρυσε το μουσείο και την οικογένεια Κυριακού, μπορείτε να δείτε μικρές θεματικές ενότητες που αφορούν την αγροτική και ποιμενική ζωή, τη γεωργική βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη, την αγγειοπλαστική και τα αστικά επαγγέλματα. Μια άλλη σειρά εκθεμάτων προέρχεται από την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Τα εκθέματα του ισογείου επιτρέπουν στον επισκέπτη να αποκτήσει μια επαρκή εικόνα για τον προβιομηχανικό τρόπο ζωής στη Μεσσηνία. Στον επόμενο όροφο, η έκθεση ξεκινά με μια εντυπωσιακή ενότητα αφιερωμένη στην τυπογραφία και τη βιβλιοδεσία, που υπενθυμίζει στον επισκέπτη ότι στην Καλαμάτα λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο της απελευθερωμένης Ελλάδας. Σε αυτό τυπώθηκε η Προκήρυξη των Επαναστατημένων Ελλήνων προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές.

Το πρώτο δωμάτιο δεξιά αποτυπώνει την εικόνα του αστικού σπιτιού της πόλης κατά τις αρχές του 20ού αι., ενώ στο διάδρομο του ορόφου αυτού υπάρχει αναπαράσταση παραδοσιακού καφενείου. Στη μεγάλη αίθουσα δεξιά παρουσιάζεται ιστορικό υλικό που αφορά την Επανάσταση του 1821 και προέρχεται από την Καλαμάτα. Η αίθουσα του Γ. Καρέλια φιλοξενεί ενδυματολογικά στοιχεία, ανάμεσά τους και την παραδοσιακή καλαματιανή ενδυμασία. Στο βάθος του πρώτου ορόφου υπάρχει μικρή αίθουσα αφιερωμένη στη μεταβυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη της περιοχής.

Διεύθυνση: Αγίου Ιωάννου 12 και Κυριακού, Καλαμάτα – τ.κ. 24100
Τηλέφωνο: +30 27210 – 28449
ΠΗΓΗ: http://www.messinia-guide.gr

kalamata-museum-1
kalamata-museum-2
kalamata-museum-3