Στούπα Μεσσηνίας, Ελλάδα
(+30) 27210-88419
troxalo.villas@gmail.com
Book Now
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Άγιος Νικόλαος (η παλιά Σελίνιτσα) είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Μεσσηνιακής Μάνης που σήμερα λειτουργεί ως ιχθυόσκαλα και αραξοβόλι για ψαροκάικα και ψαρόβαρκες. Βρίσκεται 3χλμ νότια της Στούπας σε μια γραφική παραλία με ψιλή άμμο, δίπλα στις εκβολές του Παμίσου ή ποτάμι της Μηλιάς και είναι σχετικά νέο χωριό. Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Σελινίτσα (Σελίνιτσα), που σημαίνει μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη σύμφωνα με το: «Σελινίτσα, στ’ άκουσμα σου ριγ’ η Σελήνη, καθώς ο Πάρις θωπεύει την Ελένη». Σύμφωνα με το μύθο, στην παραλία της περιοχής αποβιβάστηκε ο Πάρης και άρπαξε την Ωραία Ελένη. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου ταυτίζεται με την αρχαία Πέφνο. Απέναντι από το γειτονικό χωριό Άγιος Δημήτριος, βρίσκεται η νησίδα Πέφνος, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκαν οι Διόσκουροι.

Οι πρώτοι κάτοικοι ήλθαν από τα γειτονικά χωριά κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, γύρω στα 1830-1840. Είναι χτισμένο δίπλα στην παραλία σε μια από τις λίγες πεδινές περιοχές του Δήμου. Οι πρώτοι κάτοικοι ζούσαν αποκλειστικά σχεδόν από το ψάρεμα. Πουλούσαν τα ψάρια τους στα γειτονικά χωριά με “είδος” δηλαδή τα αντάλλασσαν με λάδι, σιτάρι ή ότι άλλο γεωργικό προϊόν παρήγαγαν τα γειτονικά χωριά, τα Ρίγκλια, η Ίζνα, η Λοζνά, η Πλάτσα και ο Πύργος. Γι’ αυτό τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν στην παραλία σε τοποθεσία που προσφερόταν για φυσικό λιμάνι για να αράζουν τις βάρκες τους. Σιγά-σιγά κατασκεύασαν μόνοι τους ένα μικρό λιμάνι, που παρείχε ασφάλεια ακόμη και στις μεγάλες τρικυμίες του χειμώνα. Εξαιτίας του λιμανιού, εμφανίστηκαν αργότερα τα πρώτα σκάφη που εκτελούσαν συγκοινωνία με την πόλη της Καλαμάτας. Η συγκοινωνία αυτή εξυπηρετούσε τους κατοίκους 13 χωριών της γύρω περιοχής. Το χωριό διαθέτει όμορφες παραλίες με βράχους βατούς και γραφικότατους. Επί πλέον διαθέτει καθαρότατη αμμουδιά, που προσελκύει μεγάλο αριθμό λουόμενων.
Παραπλεύρως υπάρχει ο γραφικότατος οικισμός του Αγίου Δημητρίου, η Αρχαία Πέφνος. Εδώ ήρθε ο Ιμπραήμ να κάνει απόβαση αλλά συνάντησε την αντίσταση των Μανιατών και δεν τόλμησε. Αξιόλογες οι εκκλησίες του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου, απ’ όπου πήρε το όνομά του το χωριό.

Ο Αγ. Νικόλαος είναι πολύ λιγότερο τουριστικοποιημένος από τη Στούπα. Με το γραφικό του λιμανάκι και τις εικόνες από το παρελθόν γοητεύει κάθε επισκέπτη, χαρίζοντας ταυτόχρονα απολαυστικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.Είναι ωραίο να περπατήσετε γύρω από το χωριό και να το εξερευνήσετε λίγο. Τα πρωινά αξίζει να επισκεφθείτε το λιμάνι που βγαίνουν τα καΐκια .Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τη νύχτα ο δρόμος κλείνει για την κυκλοφορία των αυτοκίνητων. Λέγεται ότι είναι το πιο φωτογενή λιμάνι της Μάνης.Ο Άγιος Νικόλαος είναι το κατ’ εξοχήν ψαράδικο χωριό της περιοχής, προσφέροντας τα νοστιμότερα ψάρια. Εδώ υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί εκτός των άλλων, φρέσκο ψάρι και τις ξεχωριστές γεύσεις της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας.

nikolaos-1
nikolaos-2
nikolaos-3