Στούπα Μεσσηνίας, Ελλάδα
(+30) 27210-88419
troxalo.villas@gmail.com
Book Now
Δραστηριοτητες

Υπάρχουν και άλλες μικρότερες παραλίες όπως η παραλία Γνώσπη , το κρυμμένο ακροθαλάσσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται πίσω από το λιμάνι, και για να το προσεγγίσετε θα πρέπει να πάτε από το μονοπάτι μέσα από το χωριό. Ιδανικός χώρος για βουτιές και ηλιοθεραπεία πάνω στις πλάκες. Επίσης το Λιμανάκι, το Σάλιο και αλλά μικρότερα κολπάκια που περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Ο ορειβατικός-πεζοπορικός τουρισμός είναι μια άλλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη Μάνη αλλά και σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς στο νομό βρίσκονται αρκετά φυσικά τοπία, με σημαντική βιοποικιλότητα, τα οποία ικανοποιούν τις προσδοκίες των λάτρεων της ορειβασίας και της πεζοπορίας. Στην περιοχή , υπάρχει ένα από τα λίγα ελληνικά οργανωμένα δίκτυα μονοπατιών, πολλά από τα οποία είναι καλοχτισμένα καλντερίμια. Ο επισκέπτης της Στούπας μπορεί να ακολουθήσει διαδρομές διαφορετικού βαθμού δυσκολίας στην περιοχή του Ταϋγέτου, μίας οροσειράς μήκους 115 χιλ, μέγιστου πλάτους 30χιλ και συνολικής έκτασης 2.500τ.χιλ,με φόντο την κορυφή του (2407μ.), όπου περιέχονται αναρίθμητα φαράγγια και ορθοπλαγιές, με πιο γνωστές τις χαράδρες του Βυρού, της Κοσκάρακας και του Ριντόμου δημιουργώντας εντυπωσιακές πεζοπορικές διαδρομές.


Η διάσχιση φαραγγιών, στα αγγλικά (Canyoning) είναι ίσως το απόλυτο extreme σπορ. Η ιδιαιτερότητα του Canyoning έγκειται στο ότι πρόκειται για ένα σύνθετο άθλημα που συνδυάζει πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση βράχων, πέρασμα ποταμού και κολύμπι. Όταν απαντώνται καταρράκτες, περιλαμβάνει και άλματα από ύψος στο νερό. Στην Ελλάδα, η διάσχιση φαραγγιού είναι μία σχετικά νέα δραστηριότητα που όμως αναπτύσσεται γρήγορα, κερδίζοντας πολλούς και φανατικούς οπαδούς.

Ο νομός Μεσσηνίας, είναι γεμάτος φαράγγια που εντυπωσιάζουν με τους κάθετους βράχους, το μεγάλο βάθος, αλλά και την πλούσια βλάστηση και αποτελούν παράδεισο για όσους αγαπούν την περιπέτεια. Τα σημαντικότερα φαράγγια της περιοχής είναι:


Η ποδηλασία αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο για να εξερευνήσετε την περιοχή μας. Οι ορεινοί οικισμοί της Μάνης συνδέονται μεταξύ τους καθώς και με τους οικισμούς στους πρόποδες του βουνού μ’ ένα δίκτυο επαρχιακών ασφαλτόδρομων που προσφέρουν ατελείωτα ανηφορικά και κατηφορικά χιλιόμετρα για τους φίλους της ποδηλασίας δρόμου. Μπορούμε να διαλέξουμε πεδινές, παραλιακές, ή ορεινές διαδρομές, ή να συνδυάσουμε το ορεινό τοπίο με την ομορφιά της θάλασσας.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
-Διαδρομή μεταξύ Στούπας και Αγίου Νικολάου (4 χλμ. Εύκολη Από παραθαλασιο πεζόδρομο χωρίς αυτοκίνητα)
– Άγιος Δημήτριος-Τραχήλα (9,3 χλμ. -Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη- περίπου 25 λεπτά)
– Άγιος Δημήτριος-Πλάτσα (4,8 χλμ.-Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη- περίπου 40 λεπτά)
– Άγιος Δημήτριος-Στούπα (12,9 χλμ.- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη- περίπου 40 λεπτά)

ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ
-Στούπα- Καρδαμύλη-Καστανια-Σαιδονα-Στουπα (48,50 χλμ. Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη)
– Σαιδόνα-Εξωχώρι- Στούπα (21,10 χλμ. Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη)
– Διαδρομή ορεινών χωριών Μεσσηνιακής Μάνης (Taygetos Challenge)- (33,5 χλμ. Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια)


Θαλάσσιο σκι και τζετ σκι, Ιστιοσανίδα (windsurfing) και kitesurfing-αετός με σανίδα.

Όλη η Μεσσηνία είναι ιδανική για καταδύσεις γιατί η ορατότητα στις θάλασσες της είναι άριστη και θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο. Το καλοκαίρι η ορατότητα είναι 30 μέτρα ή και περισσότερο. Η θερμοκρασία του νερού το καλοκαίρι κυμαίνεται μεταξύ 22-27C. Yπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλάσσιων φυτών. Δεν υπάρχουν ισχυρά ρεύματα. Ο βυθός στις περισσότερες παραλίες της Μάνης και της Δυτικής Μεσσηνίας είναι βραχώδης που σημαίνει μεγαλύτερη ποικιλία θαλάσσιας ζωής άρα και ιδανικές συνθήκες για κατάδυση. Σε πολλά σημεια του μεσσηνιακού κόλπου υπάρχουν και χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι που επιτρέπεται η κατάδυση. Υπάρχουν αρκετές σχολές και καταδυτικά κέντρα που μπορείτε να προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό ακόμη και να σας οδηγήσουν στα πιο κατάλληλα μέρη.


Οι ακτές της Μάνης είναι ιδανικές για ερασιτεχνικό ψάρεμα, ιδίως ψαροντούφεκο και εξερεύνηση του βυθού, με την προϋπόθεση ότι παίρνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας και τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Στην βραχώδη περιοχή μεταξύ Κιτριών και Τραχήλας ο βυθός είναι μαγευτικός με πολλά ψάρια, αλλά και δύσκολος γεμάτος σπηλιές, πλάκες και πολλά μονόπετρα, που δίνουν στα ψάρια δυνατότητες διαφυγής.

Μια κρουαζιέρα με ιστιοφόρο σας παρέχει την εμπειρία να γνωρίσετε τις μυστικές ομορφιές της Μεσσηνίας από άλλη οπτική γωνία. Όλη η Μεσσηνία προσφέρεται για τέτοιου είδους αποδράσεις! Νησάκια και βραχονησίδες, ερημικές παραλίες, γραφικοί κολπίσκοι, καταδύσεις ή απλά μια χαλαρωτική κρουαζιέρα για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα θα δώσουν στις διακοπές σας μια ξεχωριστή νότα. Υπάρχουν αρκετά σκάφη που σας παρέχουν τη δυνατότητα μικρών θαλάσσιων κρουαζιέρων στο μεσσηνιακό κόλπο και σε διάφορους οικισμούς και παραλίες της Μεσσηνίας.


Στην Ελλάδα το River trekking έχει σχετιστεί άμεσα με την Νέδα ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας. Και πως να μην έχει άλλωστε αφού το ποτάμι προσφέρει τα πάντα. Φαράγγια, καταρράκτες, τούνελ, πέτρινα γεφύρια, και μία φύση την οποία δεν έχει αγγίξει η ανθρώπινη παρέμβαση. Στην Νέδα η διάσχιση του ποταμού μπορεί να γίνει από το τέλος της άνοιξης μέχρι στα μέσα φθινοπώρου λόγω ποσότητας νερού και θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Η διάσχιση εξελίσσεται στο ομορφότερο τμήμα του κατάφυτου φαραγγιού, περνώντας μέσα από φυσικές πισίνες, στενά τοιχώματα, υπόγειες σπηλιές και εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Ένας άλλος τρόπος για να απολαύσετε το γαλήνιο περιβάλλον είναι να πάτε για ιππασία. Υπάρχει ένα καλό κέντρο ιππασίας στο χωριό Προάστιο που απέχει 3χλμ. από την Στούπα.

Στην Άνω Βέργα με σημείο εκκίνησης το όρος Καλάθι υπάρχει πίστα ανεμοπτεριστών όπου μπορούν όσοι αγαπούν τη περιπέτεια και την πανοραμική θέα να κάνουν ανεμόπτερο καθώς και Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente) καθώς οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για το σπορ αυτό. Για να φτάσεις στην Άνω Βέργα από την Στούπα, ακολουθεις τον δρόμο για την Καλαμάτα όπου 13 χιλιόμετρα πριν, συναντάς την διασταύρωση για το χωριό Σωτηριάνικα. Μετά από 1300 μέτρα μπαίνεις στο χωριό και στη συνέχεια ακολουθείς τις ταμπέλες για την Άνω Βέργα. Ο δρόμος έχει αρκετές στροφές αλλά η θέα που θα απολαύσετε αξίζει και με το παραπάνω.

aleksiptota-1 aleksiptota-2 aleksiptota-3


Διαδρομές τέτοιες μπορεί να κάνει κανείς και το καλοκαίρι αλλά η μεγαλύτερη διασκέδαση έρχεται με τις βροχές και τα χιόνια. Αναμφίβολα για κάποιον που θέλει μπόλικα χιλιόμετρα σε χώμα, η μόνη διαδρομή είναι αυτή που συνδέει τη μεσσηνιακή με τη λακωνική Μάνη μέσω Ταϋγέτου.

Για τους λάτρεις του κανό, καγιάκ και ράφτινγκ πραγματοποιούνται εκδρομές από διάφορους οργανωμένους συλλόγους στο ποτάμι της Νέδας λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καλαμάτας.

Λίγο πριν την Καρδαμύλη και επάνω από την παραλία ”Καλαμίτσι” υψώνεται ένας επιβλητικός βράχος που βλέπει στον Μεσσηνιακό κόλπο. Στον βράχο αυτό τον Μάρτιο του 2013 έπειτα από πρόσκληση του ”2407 mountain activities” που εδρεύει στην Καρδαμύλη, οι Καλαματιανοί δημιουργοί αναρριχητικών διαδρομών Γιώργος Μάλαμας και Ervin Witowschi ξεκίνησαν την δημιουργία του αναρριχητικού πάρκου Καλαμιτσίου. Υπάρχουν 20 αναρριχητικές διαδρομές από 5a έως 6b με ανάπτυγμα γραμμών που φτάνουν τα 80 μέτρα και κατά συνέπεια μεγάλο αναρριχητικό ενδιαφέρον. Από Στούπα προς Καλαμάτα λίγο πριν την Καρδαμύλη συναντάμε μια ταμπέλα στα δεξιά μας που δείχνει ”Προάστιο-Εξωχώρι”. Στρίβουμε δεξιά και σταματάμε στα 100μ το αυτοκίνητο. Ο βράχος στέκεται στο δεξί μας χέρι.

anarixisi-1 anarixisi-2

Ο νομός Μεσσηνίας σαν αμπελότοπος είναι από τους καλύτερους νομούς της Πελοποννήσου και εκ των πλέον σημαντικών αμπελουργικών και οινοποιητικών νομών της χώρας.Οι παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα στη Μεσσηνία είναι: Ροδίτης, Φιλέρι, Φωκιανό, Μανδηλαριά, Μαυρούδι και Κορινθιακή Σταφίδα. Σε όλο τον νομό υπάρχουν πολλά οινοποιεία που κάνουν παραγωγή πολύ ποιοτικών κρασιών, αλλά πραγματικά επισκέψιμα είναι ακόμα λίγα.